Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

05 april 2020

 • ‘Vrijwillige quarantaine is nooit voor 100 procent waterdicht te krijgen’
  KRALENDIJK – Bonaire is nog coronavrij. Met verschillende preventieve maatregelen probeert de bijzondere gemeente dat ook zo te houden. Maar vrijwillige quarantaine blijft volgens Rijksdienst Caribisch Nederland vooral een verantwoordelijkheid van mensen zelf. Tot 30 maart mochten ingezetenen van Bonaire vanaf de naburige eilanden naar huis vliegen. Bij aankomst werden ze dan gescreend – een... Read more »
 • ‘EU-hulp aan eilanden mogelijk maar niet vanzelfsprekend’
  BRUSSEL – Ook in het Europees Parlement wordt gekeken naar hoe de eilanden tijdens de coronacrisis te steunen. Europarlementariër Samira Rafaela (D66) wil dat er in Brussel geld wordt vrijgemaakt. Rafaela hoopt dat de eilanden nog deze maand meegenomen worden in de zogeheten corona-resoluties, de moties van het Europees parlement voor hulp. Het Europees Parlement... Read more »
 • ‘Sommige werkgevers op Curaçao misbruiken de coronacrisis’
  WILLEMSTAD – In de Curaçaose hotelsector worden medewerkers verzocht overeenkomsten te ondertekenen waarin ze verklaren vrijwillig afstand te doen van hun salaris of waarin ze akkoord moeten gaan met het verplicht opnemen van vakantie, soms zelfs zonder compensatie. Volgens de lokale arbeidswetgeving bestaat deze oplossing niet: het dienstverband moet worden gehandhaafd of er moet ontslag... Read more »
 • Sint-Eustatius aangeslagen door eerste coronabesmettingen
  ORANJESTAD – Sint-Eustatius heeft sinds dinsdag als eerste van de Caribische gemeenten ook te maken met het coronavirus. Eilandbewoners hebben kritiek op het optreden van het eilandbestuur en reageren bedroefd, angstig en boos. Dinsdag maakte regeringscommissaris Marnix Van Rij bekend dat bij twee mensen op het eiland de besmetting is vastgesteld. Het gaat om twee jonge... Read more »
 • Coronacrisis: Wie levert in op Aruba?
  ORANJESTAD – Iedereen moet inleveren zegt de Arubaanse premier, nu de economie zwaar wordt getroffen door de corona-crisis. Maar wie levert er precies wat in? Werknemers in de hotelsector vrezen na april geen salaris meer te krijgen. En het bedrijfsleven vindt dat zij al meer opoffert dan de overheid. Hoeveel leveren Arubaanse politici en ambtenaren... Read more »
 • Vrijwilligers delen duizenden vliegtuigmaaltijden uit op Sint-Maarten
  PHILIPSBURG – Terwijl de zorgen over inkomstenverlies door de coronacrisis op het eiland groeien, doen de Sint-Maartenaren er zelf alles aan om elkaar te helpen. Zo deelden vrijwilligers deze week 10.000 ‘vliegtuig-maaltijden’ uit in verschillende arme wijken van het eiland. Het voedsel werd gedoneerd door een luchtvaartcateraar: door reisrestricties van en naar het eiland waren... Read more »
 • Ombudsman Sint-Maarten: ‘Vergeet mensen in armoede niet tijdens coronacrisis’
  PHILIPSBURG – “In deze periode is er veel aandacht voor bedrijven, maar heb ook oog voor de mensen die al moeite hadden om rond te komen zoals ouderen. Die worden vaak vergeten.” Dat zegt Ombudsman Sint-Maarten over de impact van de coronacrisis op het eiland. Door de wereldwijde coronacrisis is ook Sint-Maarten genoodzaakt om alle... Read more »
 • Lokale besmetting leidt tot ‘shelter in place’
  WILLEMSTAD – De Curaçaose overheid heeft de vergaande maatregel van ‘shelter in place’ afgekondigd om mensen te verplichten zowel overdag als ‘s nachts nacht thuis te blijven. Deze nieuwe, strengere aanpak moet de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. Maar er zijn nog veel onduidelijkheden wie wél en wie niet nog op straat mag. Door... Read more »