Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

07 juli 2020

 • Doven Bonaire missen vooral in crisistijd belangrijke informatie
  KRALENDIJK – Voor doven en slechthorenden op Bonaire is het moeilijk om op de hoogte te blijven. Terwijl dat vooral in crisissituaties zoals nu met corona extra belangrijk is. “Wat is dat voor virus? Is het gevaarlijk? Wat moet ik dan met mijn kinderen?”, zijn vragen die gebarentolk Esther de Veer zegt nog regelmatig te... Read more »
 • Waarom Aruba blijft protesteren tegen kindermisbruik
  ORANJESTAD – “De regering moet zich aan haar belofte houden om 6 december tot nationale rouwdag uit te roepen zodat we blijven herinneren dat dit nooit meer kan en mag. Tot nu toe hebben ze dat nog niet gedaan”, zegt Marie Anastacia, tante van de twee jaar geleden vermoordde broertjes Rishandroh en Eugene. De familie... Read more »
 • Aruba, Curaçao en Sint-Maarten waarschuwen: Nederland eist ‘te hoge tempo’ voor hervormingen
  DEN HAAG – Het tempo waarin Aruba, Curaçao en Sint-Maarten van Nederland moeten hervormen in ruil voor de noodleningen is ‘te hoog’. Dat zeggen de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten na de Rijksministerraad op vrijdag. Door de wereldwijde coronacrisis is de economie in de Caribische landen ingestort. Vooral doordat het toerisme is weggevallen,... Read more »
 • Wanhopige Curaçaose vakbonden hopen nog steeds op oplossing uit Den Haag
  WILLEMSTAD – De overheidsvakbonden op Curaçao hebben alle hoop gevestigd op de gesprekken die de Curaçaose regering deze week met Den Haag voert over de bezuinigingsproblemen op het eiland. Nederland stelt bezuinigingen als voorwaarde aan het eiland voor het verstrekken van noodleningen. De vraag is alleen of de manier waarop de Curaçaose regering deze bezuinigingen... Read more »
 • Tweede Kamer blijft hervormingen eisen van eilanden in ruil voor geld
  DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet mag de komende maanden verdere ‘strenge voorwaarden’ stellen in ruil voor noodleningen aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De demonstraties, petities en de vele brieven brengen de Tweede Kamer niet op andere gedachten. De impact van corona is ‘enorm’ en er ontbreekt perspectief op de eilanden, vertelt staatssecretaris Raymond Knops... Read more »
 • Gemeenteraad Amsterdam: Maak Keti Koti een nationale dag
  AMSTERDAM – Als het aan een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad ligt wordt 1 juli – de dag waarop de afschaffing van de slavernij in het Nederlands Koninkrijk wordt herdacht en gevierd – een nationaal erkende dag, zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag.  Het voorstel komt van raadslid Nenita La Rose (PvdA) en wordt gesteund door GroenLinks,... Read more »
 • Sint-Maarten stelt heropening grens VS uit: ‘alarmerend veel besmettingen daar’
  PHILIPSBURG/ORANJESTAD – Sint-Maarten doet de grens met de Verenigde Staten morgen 1 juli toch niet open. “Er zijn daar alarmerend veel besmettingen’, legt minister Ludmila de Weever de beslissing uit die ze vanmiddag pas bekendmaakte. De uitstel is voor twee weken. “We gaan nu zo’n 3000 passagiers per week missen. Het is een hele moeilijke... Read more »
 • Nieuwe eis Nederland valt rauw op dak Aruba
  ORANJESTAD – “We laten geen buitenlandse macht, ook niet Nederland, onze economie vernielen. Zoals is gebeurd op Curaçao en Sint-Maarten”, zegt de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes nadat Nederland met een nieuwe eis is gekomen voor de derde lening van 204 miljoen florin (iets meer dan 100 miljoen euro) om het eiland in nood te helpen.... Read more »