Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

15 november 2019

 • Eilanden en Nederland sinds 2010 vaker in de clinch. Wat is de oorzaak?
  DEN HAAG – De onenigheid tussen de Rijksministerraad en de regering van Curaçao, over hoe het miljoenentekort van het eiland moet worden aangepakt, mondde vandaag uit in een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag. Het is het zoveelste conflict tussen Nederland en de eilanden. Wat zegt dit over de verhoudingen in het... Read more »
 • Arubaanse studenten kiezen nog steeds voor duurdere DUO-lening
  ORANJESTAD – Jongeren tijdens de DUO-voorlichtingsbijeenkomst op Aruba zeggen nog steeds liever de duurdere Nederlandse studielening te willen dan de goedkopere, lokale Arubalening, en dan langer in Nederland te blijven voor werk om hun studieschuld beter te kunnen aflossen. Een reportage door Sharina Henriquez Net zoals op Curaçao, zijn DUO-medewerkers ook op Aruba deze weken... Read more »
 • Studielening Aruba goedkoper, Curaçao wil volgen
  WILLEMSTAD/ORANJESTAD – Curaçao wil naar voorbeeld van Aruba ook de rente van de studielening verlagen naar 0 procent. Vorige week maakte de Arubaanse minister bekend dat de ministerraad al akkoord is met de invoering per 1 januari 2020. Belangrijke reden om studieleningen goedkoper te maken, is omdat de eilanden zien dat afgestudeerden in Nederland blijven... Read more »
 • Ombudsman Sint-Maarten slaat alarm: nog weinig daken gerepareerd, veel schrijnende situaties
  DEN HAAG – Opnieuw slaat de Ombudsman Sint-Maarten alarm over de wederopbouw. Twee jaar na orkaan Irma zijn op het eiland nog weinig daken gerepareerd en er ontstaat gevaar voor de gezondheid. Ombudsvrouw Gwendolien Mossel ging in september langs verschillende woningen. Uit haar rapport, de interviews en een video blijkt in wat voor schrijnende situaties... Read more »
 • Gevangenen Sint-Maarten staken nog steeds
  PHILIPSBURG – De gevangenen in de Pointe Blanche-gevangenis op Sint-Maarten ‘staken’ al twee weken. Gevangenisdirecteur Alwin Keli heeft gereageerd op hun lijst met twintig eisen, maar de gevangenen willen ook van de minister zekerheid. Dit zegt advocaat Sjamira Roseburg, die namens de gevangenen spreekt. De lijst bestaat uit eisen zoals een werkende wasmachine, pest control,... Read more »
 • Toenemende zorg over veiligheid Sint-Maarten door slechte staat gevangenis
  PHILIPSBURG – Het aanhoudende capaciteitstekort in de gevangenis op Sint-Maarten is nadelig voor de veiligheid op straat. Dat zegt Nico Schoof van de Voortgangscommissie Sint-Maarten. “Criminelen beseffen dat ze toch niet lang in de gevangenis terechtkomen. De criminaliteit en angst nemen toe.” Het chronische cellentekort en de erbarmelijke staat van de gevangenis zorgen ervoor dat... Read more »
 • Aruba vol schaamte naast koning Willem-Alexander aan tafel
  DEN HAAG – Koning Willem-Alexander heeft een bijeenkomst gehad met de ombudsmannen van Curaçao, Sint-Maarten en Nederland. Bij de Arubaanse vertegenwoordiger, die vlak naast de koning zat, was vooral schaamte te zien. Op Aruba wordt er al vijftien jaar flink gelobbyd, maar de politiek werkt steeds niet mee. Aruba is het enige land in het... Read more »
 • Oud-studenten op Curaçao: ‘aangepaste draagkrachtregeling hard nodig’
  WILLEMSTAD – “Waarom wordt het verzoek voor vermindering van mijn aflossing per mail niet ingewilligd, maar kan het nu tijdens het persoonlijke gesprek wel?” Dat vraagt Jivan de Kok zich af, nadat hij vorige week het gesprek met een medewerker van Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO) op Curaçao is aangegaan. Medewerkers van DUO zijn deze maand... Read more »