Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

22 september 2019

 • Rijksministerraad: Nederland en Aruba blijven in gesprek over financieel toezicht
  DEN HAAG – Aruba krijgt opnieuw tijd om staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) ervan te overtuigen dat de Rijksministerraad toezicht blijft houden op hun financiën.   Het was de verwachting dat de Rijksministerraad zou ingrijpen, om het toezicht op de Arubaanse financiën te garanderen. Nederland zegt nu vóór 18 oktober gerustgesteld te willen worden. Gevolmachtigde minister Guillfred... Read more »
 • Nog steeds cellentekort: containers niet orkaanbestendig
  PHILIPSBURG – De nieuwe containercellen uit Bonaire zouden het nijpende cellentekort op Sint-Maarten moeten oplossen, maar het orkaanseizoen kan zorgen voor vertraging. De containers zijn nog niet orkaanbestendig gemaakt en daarom niet in gebruik. Vrijdag raast tropische storm Jerry langs de Bovenwindse eilanden. Tijdens orkaan Irma twee jaar geleden, is de Pointe Blanche-gevangenis flink beschadigd... Read more »
 • Deurwaarders op Curaçao hebben vrij spel omdat wetgeving ontbreekt
  WILLEMSTAD – Deurwaarders die onredelijke maandbedragen vragen om schulden af te lossen. Het is een veelgehoorde klacht van oud-studenten, die gedwongen worden hun schuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) af te betalen via lokale Curaçaose deurwaarders. Door ontbrekende wetgeving kunnen de oud-studenten lokaal geen klacht indienen. Volgens advocaat Achim Henriquez zijn er sinds de... Read more »
 • Troonrede: Dit betekenen de beloften voor de eilanden
  DEN HAAG – Bewoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba krijgen in 2020 meer te besteden, betere infrastructuur en een sterker bestuur. Voor de ABC-eilanden komt ‘praktische hulp’ vanwege de crisis in buurland Venezuela. Dat zijn de plannen van de Nederlandse regering die koning Willem-Alexander vandaag in zijn troonrede bekend maakte. Het parlementair jaar in Nederland... Read more »
 • Jeugddetentiecentrum Sint-Maarten twee jaar na orkaan Irma weer in gebruik
  PHILIPSBURG – Twee jeugddelinquenten zijn de nieuwe ‘bewoners’ van het heropende Miss Lalie Center. Het jeugddetentiecentrum raakte beschadigd na de orkaan in 2017 en moest sluiten. In de tussentijd was er geen plek voor minderjarige criminelen op Sint Maarten. “Ze werden op andere manieren gemonitord”, vertelt minister van Justitie Cornelius De Weever bij een bezoek... Read more »
 • 1900 vierkante meter beschermd mangrovebos op Curaçao moet weg
  WILLEMSTAD – Er zal in totaal zo’n 1900 vierkante meter mangrovebos weggehaald worden uit het mangrovepark in het Rif-gebied. Dat vertelt Jason Obispo, woordvoerder van het Rif-project van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Volgens Obispo wordt alle gekapte en uitgedunde mangrove later gecompenseerd. De planning is om in het gebied twee... Read more »
 • Sociale onrust op Aruba neemt toe: week van straatprotest en mediaoorlog
  ORANJESTAD – Met de blokkade van de hoofdweg voor het Arubaanse regeringscentrum op vrijdag door werknemers van Metacorp – gekleed in T-shirts ‘No hunga cu nos pan! (Speel niet met ons brood!) – sluit Aruba een week van stakingen, protesten en mediaoorlog af. De sociale onrust neemt toe met name door maatregelen van de regering... Read more »
 • Wat gebeurt er met de miljoenenschuld van het oude ziekenhuis op Curaçao?
  WILLEMSTAD – Het Curaçaose ziekenhuis Sehos heeft een schuld van ruim 127 miljoen gulden en is technische failliet. Ondertussen is er een nieuw ziekenhuis gebouwd dat als een nieuwe stichting met een schone lei moet beginnen. Wat betekent dit voor het Sehos als zij niet meer fungeren als ziekenhuis? Stichting Sehos werd in 1855 opgericht... Read more »