Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

07 augustus 2020

 • Grote uitbraak op Aruba leidt tot strengere maatregelen
  ORANJESTAD – In de afgelopen drie dagen heeft Aruba 49 nieuwe gevallen van corona vastgesteld, een opvallende stijging die zelfs in hoogtij maanden maart en april niet voorkwam. Curaçao doet dan ook de grens op slot en Arubanen moeten verplicht mondkapjes op. De nieuwe besmettingen vonden vooral plaats in nachtclubs in het toeristengebied Palm Beach... Read more »
 • Tien jaar Bonaire na 10-10-‘10: het eiland blijft verdeeld
  KRALENDIJK- Over ruim twee maanden is het tien jaar geleden dat Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland werd. Hoewel er tegenwoordig minder felle protesten zijn tegen de staatkundige verandering, staan er nog steeds borden langs de weg met leuzen als ‘Stop Nederlandse Apartheid’. Over de vraag hoe de Bonairiaan en de Europese Nederlander de huidige... Read more »
 • Volkstuinen in Willemstad: ‘we kunnen geen voedselpakketten blijven geven’
  WILLEMSTAD – In de Curaçaose wijk Otrobanda worden verschillende volkstuinen door buurtbewoners zelf aangelegd. Samen steken ze de handen uit de mouwen om groente en fruit te verbouwen voor andere buurtbewoners. door Kim Hendriksen “We zijn tijdens Covid-19 begonnen met het uitdelen van voedselpakketten. We zien de noodzaak daarvan in maar realiseren ook dat we... Read more »
 • Sint-Maarten opent grens met VS: 70 reizigers getest op luchthaven
  PHILIPSBURG – Op 1 augustus heeft de overheid van Sint-Maarten het Princess Juliana vliegveld geopend voor toeristen uit de Verenigde Staten (VS), onder een ‘strikt protocol’. 70 reizigers zijn getest op het coronavirus, voordat ze uit de aankomsthal mochten vertrekken. Niet alle horecamedewerkers zijn er gerust op, zo blijkt uit een rondgang van Caribisch Netwerk.... Read more »
 • Scheepswrakken bij Sint-Maarten vormen gevaar voor mens en milieu
  PHILIPSBURG – Langs de oevers van Sint-Maarten, half boven water of helemaal gezonken, wachten 83 scheepswrakken sinds orkaan Irma in 2017 op hun eigenaar om geruimd te worden. Ze vormen een gevaar voor mens en natuur. De lekkende dieseltanks en olie reservoirs vervuilen het water en doden vissen en planten. En ook de mens loopt... Read more »
 • Minder Curaçaose jongeren voor studie naar Nederland
  WILLEMSTAD – Minder Curaçaose jongeren dan vorig jaar zijn naar Nederland vertrokken om daar een studie te gaan volgen. Zo’n 181 aankomende studenten zijn, na enige vertraging, met de KLM naar Schiphol gevlogen. Vanwege de coronacrisis was de vertrekhal afgesloten voor bezoekers. De bursalen – zoals vertrekkende Caribische studenten worden genoemd –  moesten buiten voor... Read more »
 • ‘Geen natuur in toekomstplannen kan eilanden miljoenen kosten’
  WILLEMSTAD – Natuurorganisaties waarschuwen voor grotere economische verliezen als er geen aandacht komt voor natuurbehoud en klimaatverandering in de onderhandelingen met Den Haag voor het herstel van de eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Inkomsten die bijvoorbeeld op Curaçao via (eco)toerisme en visserij direct en indirect aan natuurgerelateerde activiteiten worden verdiend beslaan tussen de 21 en... Read more »
 • ‘Ik voel me soms geen Arubaan door mijn huidskleur’
  AMSTERDAM – Hoe is het mogelijk dat een schilderij van Rembrandt zoveel indruk kan maken op jouw eigen leven en identiteit? Het is een vraag die Layzmina Emerencia (26) uit Aruba bezighoudt. “De Afro-Caribische cultuur op Aruba is heel afwezig.” Vrijwel dagelijks liep Layzmina langs het Rembrandthuis in Amsterdam om naar haar hbo-studie Dansdocent te gaan.... Read more »