Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

12 december 2019

 • Ook door nieuw ziekenhuis wordt mangrovebos vervuild
  WILLEMSTAD – De mangroves in het Rifgebied zijn er niet beter op geworden door de verhuizing van het oude Sint Elisabeth Hospital (SEHOS) naar het nieuwe ziekenhuis, die nu Curaçao Medical Center (CMC) heet. Ook het afvalwater van dit nieuwe ziekenhuis komt weer ongezuiverd in het mangrovebos. Het nieuwe ziekenhuis zit, net als bij het... Read more »
 • Lokale ondernemers worden op grote schaal weggekocht op boulevard Bonaire
  KRALENDIJK– Snel geld verdienen, oneerlijke concurrentie; de drukke, toeristische boulevard in de hoofdstad van Bonaire komt steeds meer in buitenlandse handen die wél het geld hebben om bedrijven te starten. Vanuit de overheid is er bovendien nog geen beleid om het lokale bedrijfsleven te beschermen dan wel te stimuleren. Videoreportage door: Kim Hendriksen ​Volgens Karel... Read more »
 • ‘Neem Padu als voorbeeld voor hoe je je land kan vertegenwoordigen’
  ORANJESTAD – “Hij was een persoon die écht van zijn land hield, een landskind in welke betekenis dan ook van deze geliefde rots. Dus als de mensen dat kunnen herinneren en hem als voorbeeld nemen voor hoe je je land kan vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld als je naar het buitenland gaat”, zegt Vivian Lampe tijdens de begrafenis... Read more »
 • Braindrain zorgelijk voor voortzetting raffinaderij Curaçao
  WILLEMSTAD – Met pijn in zijn hart neemt hij na zestien jaar afscheid van zijn geliefde werkplek Isla Refineria di Korsou (RdK). Dion Lauffer is één van de honderden Isla-werknemers die in de afgelopen vijf jaar moesten vertrekken. Voor sommigen zijn er geen mogelijkheden om een andere baan te vinden op het eiland; zij vertrekken... Read more »
 • Knops: Trage wederopbouw komt vooral door politiek op Sint-Maarten zelf
  DEN HAAG – Dat de wederopbouw van Sint-Maarten nog steeds traag verloopt, komt vooral door de politici van Sint-Maarten zelf. Dat stelt minister Raymond Knops op vragen van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de reparatie van daken en huizen, de gevangenis en de luchthaven op het eiland dat in 2017... Read more »
 • Oud-studenten Bonaire spreken ook over problemen met DUO
  KRALENDIJK – “Ik heb een lening moeten afsluiten om mijn schuld van 7000 dollar bij de deurwaarder van DUO af te lossen.” Dit vertelt Nina den Heyer, gedeputeerde (wethouder) van Bonaire. Nadat zij de brieven met aanmaningen van Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO) en ook van de Curaçaose deurwaarder niet op haar adres ontving, heeft ze... Read more »
 • Geweld in gezinnen boventoon bij jonge geweldplegers
  WILLEMSTAD – Archell Thompson wordt als kind mishandeld door zijn ouders en gepest op school, omdat hij vaak bont en blauw in de klas zit. Nu zet hij zijn verhaal in om jongeren die in dezelfde situatie zitten, te motiveren. Thompson doet zijn verhaal op scholen en geeft workshops aan leerlingen. Volgens Viandrelica Narcisio van... Read more »
 • Actie na alarmerend rapport over sociale crisis op Sint-Maarten blijft uit
  PHILIPSBURG – De ombudsman van Sint-Maarten, Gwendolien Mossel, heeft na ruim een maand nog geen formele reactie gekregen op haar alarmerende rapport over de sociale crisis na orkaan Irma. Niet van de overheid van Sint-Maarten of uit Den Haag. “Ik weet zeker dat het in Nederland niet toegestaan is om mensen jarenlang in zulke onacceptabele... Read more »