Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

26 november 2020

 • Eindelijk repatriëringsvluchten voor Venezolanen op Curaçao
  WILLEMSTAD/ORANJESTAD  – Na lang onderhandelen heeft Venezuela eindelijk ingestemd met een repatriëringsvlucht vanuit Curaçao. Daardoor kunnen volgende week in ieder geval 120 Venezolanen die op het eiland zijn gestrand, eindelijk terug. En later ook meer. “Het was heel moeizaam om ze terug te sturen, vluchten werden op het laatste moment afgezegd. De Venezolaanse overheid wilde... Read more »
 • Zorgpersoneel Bonaire dankbaar voor alsnog krijgen van coronabonus
  KRALENDIJK – “Wij zijn super blij dat wij toch in aanmerking zijn gekomen,” vertelt dialyse verpleegkundige Shahaira Salas-Libier. “Alle werknemers hebben zich extra ingezet tijdens de pandemie.” Het zorgpersoneel op de BES-eilanden zou in eerste instantie geen zorgbonus krijgen, maar door alle kritiek die hierop kwam, zowel vanuit Bonaire als Nederland, heeft het kabinet dit... Read more »
 • Duizenden privégegevens van toeristen op straat
  ORANJESTAD – Duizenden immigratiekaarten met privégegevens van toeristen waaronder paspoortnummers, thuisadressen en handtekeningen lagen afgelopen weekend onbeschermd in een open container. “Ik schat dat het er honderdduizenden waren”, aldus een getuige die anoniem wil blijven. De container is inmiddels door het afvalbedrijf weggehaald om de inhoud op de vuilstort te dumpen. Maar als Caribisch Netwerk... Read more »
 • Toeristen op Curaçao: ‘het is hier veiliger dan in Nederland’
  WILLEMSTAD – Echt veel last hebben de toeristen niet van de strenge maatregelen op het zonnige eiland Curaçao. In tegenstelling tot Nederland, kun je op het eiland uit eten en een drankje drinken aan de bar. “Op het strand kun je makkelijk anderhalve meter afstand houden van elkaar”, vertelt een toerist. De meeste voelen zich... Read more »
 • Tienermoeder verplicht aan spiraal om sociale woning te krijgen: ‘dit is geen discriminatie’
  WILLEMSTAD – Honderden reacties heeft de sinds juli opgerichte politieke partij Kumun de afgelopen dagen gekregen op een controversieel voorstel om voorbehoedsmiddelen te verplichten voor alleenstaande tienermoeders die een sociale woning willen krijgen. “Het is geen discriminatie of vanwege afkeer van vrouwen”, verklaart partijleider Luigi Faneyte. “Het is juist bedoeld om hen en kinderen te... Read more »
 • Caribische gemeenten krijgen alsnog zorgbonus van $1.000
  DEN HAAG – Het kabinet is na kritiek toch op het besluit teruggekomen: zorgpersoneel in de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius krijgen toch een bonus voor de strijd tegen het coronavirus. In september besloot het Nederlandse kabinet dat alleen het Europese deel een zorgbonus krijgt. Er kwamen boze brieven vanuit het zorgpersoneel, de vakbond... Read more »
 • Nederlandse vakantiegangers mogen weer naar Aruba, ‘Curaçao blijft geel’
  DEN HAAG – Reizen naar Aruba mag vanaf vrijdag weer. Nederland ziet geen redenen om vakanties naar Curaçao af te raden. Volgens premier Mark Rutte is het oplopend aantal besmettingen weliswaar ‘zorgelijk’, maar het eiland heeft nog grip op de verspreiding van het coronavirus. “Curaçao heeft stevige en de juiste maatregelen genomen”, aldus Rutte over... Read more »
 • Steeds meer ouderen met COVID-19 in ziekenhuis Curaçao
  WILLEMSTAD – “Er komen steeds meer mensen uit de risicogroep van 65 jaar en ouder in het ziekenhuis terecht en dat is een zorgwekkende ontwikkeling”, dat stelt Edmelyn Albertus, verpleegkundige op de Intensive Care (IC) in het lokale ziekenhuis het Curaçao Medical Center (CMC) op Curaçao. Albertus: “Al deze patiënten worden thuis besmet door hun... Read more »