Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

29 januari 2020

 • Hoe de Venezolaanse Ana een trago-meisje werd
  WILLEMSTAD – “Het is de meest verschrikkelijke periode uit mijn leven”, zegt de Venezolaanse Ana Molina in tranen. Ana vertelt over de periode dat ze in de prostitutie heeft gewerkt op Curaçao. Trago-meisjes*, zo worden Venezolaanse prostituees op het eiland genoemd. Een wereld waarin de meeste illegale Venezolaanse vrouwen op het eiland in terecht komen.... Read more »
 • Hoe wanbeleid Arubaanse dumpbewoners zieker maakt
  ORANJESTAD – De Arubaanse overheid komt met de een na andere tijdelijke oplossing voor Aruba’s grootste afvalstort Parkietenbos die omwonenden ziek maakt.  Maar bewoners klagen dat ze daar niet beter van worden, zelfs zieker. Sharina Henriquez in gesprek met Stichting Parkietenbos Zondag hield de stichting Parkietenbos van een groep bezorgde burgers een handtekeningenactie. “We willen... Read more »
 • CDA eist dat Sint-Maarten actie onderneemt om gevangenis te verbeteren
  DEN HAAG – Het CDA zegt aan ingrijpen te zullen denken, als het nieuwe kabinet op Sint-Maarten niet de jarenlang slepende problemen met de gevangenis gaat aanpakken.   Tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) in januari is er besloten dat er een zogeheten taskforce moet komen om de detentieproblemen op de eilanden te onderzoeken. Wat het CDA... Read more »
 • Duurzaam toerisme op de eilanden? ‘We zijn al lang bezig met vegan food’
  UTRECHT –  De Caribische eilanden zijn nog steeds populair onder toeristen. De eilanden zijn dan ook – op Aruba en Sint-Eustatius na – goed vertegenwoordigd op de Vakantiebeurs afgelopen week in Utrecht. Maar hoe spelen de eilanden in op fenomenen als vliegschaamte en de groeiende vraag naar ecotoerisme en duurzame doe-vakanties? Bezoekers van de Vakantiebeurs... Read more »
 • Niet iedereen op Curaçao ziet Klesch-deal voor raffinaderij zitten
  WILLEMSTAD – Als er niet snel met de Klesch Group wordt onderhandeld, dan loopt Curaçao het risico dat vijf miljoen vierkante meter grond in het havengebied in handen valt van derden. Dit zegt parlementariër Charles Cooper van de MFK. Cooper doelt op de terreinen van de Isla-raffinaderij en Bullenbaai, die het eigendom zijn van de... Read more »
 • Premier Sint-Maarten: ‘geen tijd om lang te onderhandelen over coalitie’
  PHILIPSBURG – De Nationale Alliantie (NA) van partijleider Silveria Jacobs heeft weinig tijd nodig gehad om tot overeenstemming te komen met een coalitiepartner. Binnen twee dagen na de verkiezingen tekende Jacobs een overeenkomst met de Verenigde Volkspartij (UPP) geleid door Rolando Brison. Tekst gaat verder onder de video Door Tim van Dijk en Harriot Voncken... Read more »
 • Eerste Kamerleden: ‘Werkbezoeken aan eilanden zijn geen snoepreisjes’
  DEN HAAG – Verschillende Nederlandse Kamerleden vlogen vorige week met een delegatie naar de eilanden voor werkoverleggen met hun Caribische collega’s. Maar leveren dergelijke werkbezoeken aan de eilanden daadwerkelijk iets op? Volgens senatoren is er in ieder geval geen sprake van ‘een snoepreisje’. In de wandelgangen werd de afgelopen maanden gesproken over dat de bekende... Read more »
 • Des Balentien verloor haar broer: ‘Niemand leert ons hoe wij met pijn moeten omgaan’
  AMSTERDAM – Des Balentien (31), verloor afgelopen jaar haar broer Inchomar (33). Hij werd in Amsterdam-Zuidoost doodgeschoten. In een interview met Caribisch Netwerk vertelt Des hoe ze met dit zware verlies omgaat en welke belangrijke rol muziek en haar eiland Curaçao hierin spelen. Des, is voornamelijk bekend van de inspirerende Youtube-filmpjes ‘’YouGottaBelieve’’, waar zij jongeren motiveert... Read more »