Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

18 september 2020

 • Grens Sint-Maarten open na aanhoudend protest
  PHILIPSBURG – Nadat burgers van zowel het Nederlandse als Franse deel van Sint-Maarten opnieuw protesteerden tegen de grenssluiting, hebben de Franse autoriteiten besloten om deze direct te openen. Soualiga United, een beweging met leiders uit de Nederlandse en Franse gemeenschap organiseerde het protest. Honderden demonstranten gaven daaraan gehoor deze woensdag en met succes: om vier... Read more »
 • Bewoners rondom vuilnisbelt Sint-Maarten moeten weg
  PHILIPSBURG – Rondom de vuilnisbelt net boven Philipsburg, wonen ongeveer tweehonderd mensen in krotten en zee-containers. De Nederlandse overheid heeft fondsen beschikbaar gesteld om het gebied op te knappen maar de werkzaamheden kunnen niet beginnen totdat de bewoners zijn verhuisd. Er is nog geen duidelijk plan over waar de bewoners naartoe moeten. Ze leven in... Read more »
 • Aruba vindt opnieuw geld zonder Nederlandse steun
  ORANJESTAD – ‘Geluk’ noemt de Arubaanse premier dat Aruba weer zelf geld weet te vinden, om zonder Nederlandse steun haar rekeningen te kunnen betalen in september en oktober. “Natuurlijk is lenen bij Nederland voordeliger tegen 0 procent rente. Maar als zij ons niet willen helpen, dan helpen we onszelf. En het goede nieuws is, dat... Read more »
 • Dubbel crisis voor Aruba’s enige ziekenhuis
  ORANJESTAD – Horacio Oduber Hospital is het eens met de zorgwerkers die alarm slaan over de kritische situatie nu in de zorgsector. Maar Aruba’s enige ziekenhuis heeft het extra zwaar: het staat sinds 2018 miljoenen in het rood en heeft een jaar vol kostbare incidenten achter de rug. “Het ziekenhuis staat er al een paar... Read more »
 • Premier Rutte: Geen onderhandeling over coronaleningen, Aruba ‘diep teleurgesteld’
  DEN HAAG – Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hebben dringend geld nodig en hopen dat Den Haag de voorwaarden daarvoor versoepelen. “Wij onderhandelen niet over ons voorstel”, zegt nu ook premier Mark Rutte stellig. Sinds juli liggen de voorwaarden op tafel, maar zolang de eilanden er niet mee instemmen of aan voldoen, komt er geen geld.... Read more »
 • Wat jonge nieuwkomers in de Curaçaose politiek verwachten van Nederland
  WILLEMSTAD – Jongeren hebben zich de afgelopen maanden flink laten horen op straat én in de politieke arena van Curaçao. Verschillenden willen ook meedoen aan de verkiezingen volgend jaar. Wat is hun visie op hoe Curaçao met de huidige crisis om moet gaan? Caribisch Netwerk legt dit voor aan drie jonge politici: Yael Plet (parlementariër... Read more »
 • Vertaling bij rechtbank Bonaire steeds groter probleem
  KRALENDIJK- “De helft heb ik niet goed kunnen volgen. De tolk is steeds op zoek naar woorden”, zegt Ana S., een Spaanstalige vrouw na haar strafzaak. Dit is een vaak gehoorde kreet bij de rechtbank op Bonaire. De kwaliteit van het tolken tijdens de strafzittingen is niet altijd optimaal, volgens advocaat Marga van Lieshout: “Ik... Read more »
 • Vervuild Curaçao komt in actie tegen zwerf- en stortafval
  WILLEMSTAD – “Binnen vijf maanden moet het eiland schoon”, stelt de minister van Gezondheid, Natuur en Milieu, Zita Jesus-Leito na het starten van het grote schoonmaakproject ‘Kòrsou ta sushi pa dushi’.  Maar welke maatregelen er komen, is nog niet duidelijk. Inmiddels zijn burgers een petitie gestart en houden al weken schoonmaakacties. reportage van Kim Hendriksen... Read more »